Przedstawiam Wam 5 sposobów na wykorzystanie cebuli w stajni. Chociaż bywa niedoceniania, to kryje w sobie ogromny potencjał – do wykorzystania także poza kuchnią. Cebula poza podnoszeniem walorów smakowych dań posiada także szereg zastosowań, które przydadzą się w stajennym życiu. Oto kilka z najpopularniejszych!
5 sposobów na wykorzystanie cebuli w stajni:
- Lśniące kopyta – wybierasz się na zawody, ale jak na złość skończył ci się smar do kopyt? Nie ma żadnego problemu. Dzięki zwykłej poczciwej cebuli dosłownie olśnisz sędziów na czworoboku. I to w tani i stuprocentowo naturalny sposób. Wystarczy przekroić warzywo na pół i natrzeć nim końskie kopyta. Dzięki sokowi z cebuli wytworzy się na nich cienka błyszcząca warstwa, która z powodzeniem zastąpi markowe preparaty. Dodatkowo dzięki swoim właściwościom ograniczy przyczepianie się kurzu i piachu do kopyt.
- Koniec z kaszlem – syrop z cebuli to doskonały sposób na walkę z przeziębieniem – zarówno dla jeźdźca jak i dla konia. W dodatku jego przyrządzenie jest banalnie proste. Wystarczy pokroić dwie duże cebule, włożyć je do słoika, zalać je cukrem lub miodem (w zdrowszej wersji) i pozostawić na dobę aż do puszczenia przez warzywo soków. Kiedy to się stanie zawartość słoika należy przepuścić przez gazę. Tak przygotowany syrop będzie pomocny w leczeniu kaszlu i obniżania gorączki.
- Ulga po ugryzieniu – razem z wiosenną pogodą pojawiły się owady, które tylko czyhają na okazję na dobranie się nam do skóry. Na szczęście jest sposób, by zminimalizować skutki działań tych kłująco-ssących stworzeń. Przekrojona na pół cebula przyłożona do miejsca ugryzienia przyniesie nam ulgę i pozwoli uśmierzyć ból. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym pozwoli także zmniejszyć powstałą po ugryzieniu opuchliznę.
- Pożegnanie z rdzą – zardzewiały karabińczyk lub sprzączka od kantara nie będą już dłużej problemem! By pozbyć się nieestetycznych rudych plam należy pocierać zmienione miejsca połówką cebuli posypaną cukrem pudrem. Dla lepszego efektu można potem wypolerować metalowe elementy suchą ściereczką.
- Łagodzenie oparzeń – słońce bywa palącym problemem – zwłaszcza latem. Zdarza się, że zaaferowani stajennymi obowiązkami zapomnimy o niezbędnej ochronie, czego skutkiem są bolesne oparzenia. Także w tym wypadku możemy skorzystać z dobrodziejstw cebuli. By zmniejszyć skutki zbyt dużej ekspozycji na słońce należy obłożyć zaczerwienione miejsca plastrami tego warzywa. Należy przy tym pamiętać, by było ono świeżo pokrojone. Wtedy efekt będzie najlepszy.
Tekst: Judyta Ozimowska