Deszcz, coraz niższe temperatury, wyższe ryzyko infekcji – nadeszła jesień. Także w stajni warto zaplanować kilka istotnych ruchów. Jeździecka jesień może być naprawdę udana, jednak musicie być na nią gotowi! Podpowiadamy, co warto wpisać do kalendarza na najbliższe dni!
Jeździecka jesień – jak się na nią przygotować?
Jesień niesie za sobą pogorszenie pogody i obniżenie odporności ludzi i zwierząt. To czas, który warto poświęcić na przygotowanie się do zimy. Działania, które podejmiesz teraz, zaowocują w najchłodniejszych miesiącach!
Dieta na odporność
Jesienią warto dostosować dietę wierzchowca do zmieniającej się pogody. Warto rozważyć uzupełnienie diety o zioła wzmacniające odporność, takie jak popularny czosnek, jeżówka czy aloes. Czosnek ma też właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i przeciwrobacze, może być więc cennym dodatkiem do końskiej diety. Tymianek i podbiał pospolity, anyż, lukrecja czy prawoślaz pomogą, jeśli koniowi przydarzy się kaszel. Mogą też działać bakteriobójczo i przeciwzapalnie, dlatego będą nie tylko doskonałym wsparciem odporności, ale pomogą także jeśli koniowi przydarzy się infekcja. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych pomocna może okazać się także mięta.
Pamiętaj, że dieta konia powinna być zbilansowana i dobrze skomponowana pod kątem niezbędnych witamin i minerałów. W okresie, gdy koń coraz mniej czasu spędza pasąc się na łące, a coraz większą część jego diety stanowi siano, może okazać się, że niezbędna będzie suplementacja witamin i niektórych składników odżywczych. Warto przebadać siano, którym będziemy karmili konia także zimą, aby sprawdzić, czy i jakie uzupełnienie niedoborów będzie konieczne.