Jak sportowy styl końskiego życia wpływa na ich mikroflorę bakteryjną w jelitach? Dosłowne wakacje pod chmurką dla końskiej sportowej elity są wskazane? Naukowcy postanowili to sprawdzić.
Wakacje dla koni sportowych – jaki mają wpływ na ich zdrowie?
Zespół badawczy Nurii Mach, pisząc w czasopiśmie Scientific Reports, sugeruje, że elitarne konie sportowe, które żyją w indywidualnych boksach, trenują i rywalizują przez wiele godzin, mogą doświadczać długotrwałego stresu fizycznego i psychicznego, który może zagrozić ich dobrostanowi i zmienić mikroflorę jelitową.
Mach i jej koledzy postanowili sprawdzić, czy okresowy pobyt na pastwisku z innymi końmi może poprawić dobrostan zwierząt, a co za tym idzie, korzystnie wpłynąć na skład mikroflory jelitowej.
Przebieg badania
Ogółem 27 koni sportowych było monitorowanych przed i po sześciotygodniowej przerwie na pastwisku, znajdującym kilka kilometrów od ich domu, a ich mikrobiota kałowa i profile zachowania porównano z innymi 18 końmi sportowymi, trzymanymi w indywidualnych boksach, podczas 21-miesięcznego okresu badania.
Wszystkie 45 koni mieszkało w tym samym ośrodku jeździeckim we Francji i dzieliło podobne środowisko. Podczas pobytu stajni wszystkie zazwyczaj trenowały z dużą intensywnością przez sześć dni w tygodniu.
Konie z grupy pastwiskowej były monitorowane trzykrotnie przed wyprowadzeniem na pastwisko oraz miesiąc i trzy miesiące po ich powrocie do stajni. Konie w stabilnej grupie kontrolnej monitorowano w tych samych pięciu odstępach czasowych.
Ogólna różnorodność i skład mikroflory koni na pastwiskach i zwierząt kontrolnych były podobne w czasie, co sugeruje odporność na wyzwania środowiskowe. Odporność opisuje poziom stresu, jaki system może tolerować, zanim jego stan zmieni się w kierunku nowej równowagi, która potencjalnie ma inne funkcje.
Jednak ekspozycja na pastwiskach spowodowała wzrost liczby Ruminococcus i Coprococcus, który utrzymywał się przez miesiąc po ich powrocie do pojedynczych boksów, co mogło mieć korzystny wpływ na zdrowie i dobrostan.
Po powrocie do regularnego trybu życia koni sportowych, autorzy zauważyli silne występowanie stereotypii, okresów wycofanej postawy i okresów nadmiernej czujności w ciągu pierwszych pięciu dni w porównaniu z końmi kontrolnymi.
„Co więcej, konie pastwiskowe miały tendencję do wyrażania większej czujności niż grupa kontrolna do trzech miesięcy po powrocie do boksów”.
Z tego powodu naukowcy starali się ustalić, czy zwiększone występowanie tych zachowań, z których wszystkie są związane z zagrożonym dobrostanem, było związane z ich profilami mikroflory jelitowej.
Zespół badawczy potwierdził związek między składem mikroflory jelitowej, a zachowaniem wskazującym na zły dobrostan.
Konie wykazywały zwykle mniej wycofane zachowanie, gdy ich względna liczebność grupy Lachnospiraceae AC2044 i rodziny Clostridiales XIII była wyższa. Zauważyli, że w obu znajduje się duża część bakterii wytwarzających maślan.
„Chociaż nie możemy wnioskować o przyczynowości w ramach tego badania, zapewne wyniki te sugerują, że praktyki zarządzania przez dłuższy okres mogą moderować powiązanie zachowań z ekosystemem jelit ponad jego potencjał odporności”.
Autorzy twierdzą, że wielokrotne wystawianie na pastwisko z innymi końmi może być wymagane, aby zapewnić rozkwit bakterii wytwarzających maślan, takich jak Ruminococcus i Coprococcus, które z kolei mogą wywołać długotrwałe pozytywne zmiany immunologiczne, metaboliczne i psychologiczne u koni sportowych.
Źródło: Núria Mach, Léa Lansade, David Bars-Cortina, Sophie Dhorne-Pollet, Aline Foury, Marie-Pierre Moisan, Alice Ruet, Gut microbiota resilience in horse athletes following holidays out to pasture, Scientific Reports volume 11, Article number: 5007 (2021), https://doi.org/10.1038/s41598-021-84497-y