Ciepły i aromatyczny mesz jest wspaniałym dodatkiem do zimnych dni. Wzbogacony w wartościowe dodatki przyjemnie rozgrzewa i pomaga końskiemu organizmowi w walce z jesiennymi chłodami. Podpowiadamy, jak zrobić mesz ze smakowitymi dodatkami, na punkcie którego konie oszaleją.
Jak zrobić mesz – 2 przepisy
Pasza uzupełniająca, jaką jest mesz, składa się przede wszystkim z siemienia lnianego i otrąb pszennych. Przepis na ten odżywczy posiłek można jednak modyfikować ze względu na końskie zapotrzebowania – np. zastępować otręby wysłodkami. Poniżej dwa pomysły na zimową aromatyczną kolację dla wierzchowców.
1. Jabłkowy zawrót głowy
Potrzebne będą:
- 2-3 szklanki musu jabłkowego (najlepiej szukać takiego bez dodatku cukru lub zetrzeć kilka jabłek na tarce o drobnych “oczkach”)
- 6-10 szklanek otrębów owsianych
- 2 szklanki siemienia lnianego
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
Siemię zagotować do momentu pojawienia się gęstego białego śluzu. Po tym należy je zdjąć z kuchenki i odstawić do przestygnięcia. Otręby zalać gorącą wodą, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Ilość dodanej wody nie jest ściśle określona, ważne jednak, by otręby były odpowiednio namoczone. Po tym czasie należy wymieszać je z siemieniem i musem jabłkowym. Mesz podawać ciepły, ale nie gorący!
2. Selerowe delicje
Potrzebne będą:
- 6 szklanek otrębów owsianych
- dawka owsa przeznaczona na jeden posiłek
- 1/2 szklanki melasy
- 2 laski selera naciowego
- 2 pokrojone marchewki
- 2 pokrojone buraki
- gorąca woda
Sposób przygotowania:
W wiadrze wymieszaj owies z otrębami i zalej gorącą wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ważne, by otręby były odpowiednio namoczone) i zostaw pod przykryciem na kwadrans. Wlej melasę, dodaj pokrojone laski selera, marchew i buraki. Uwaga! Ten typ meszu można podawać nie częściej, niż raz na dwa tygodnie.
Tekst: Judyta Ozimkowska