Różnice w usposobieniu i temperamencie różnych ras koni są oczywiste i powszechnie znane koniarzom. Tym razem naukowcy postanowili sprawdzić inny ciekawy aspekt. Badacze Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie sprawdzili, czy konie mogą mieć różne preferencje smakowe w zależności od rasy oraz płci.
Nowe badania Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie obserwowali 48 koni, po równo klaczy i ogierów. Wszystkie zwierzęta były powyżej 5 roku życia. Wśród badanych ras były konie arabskie, angloaraby, koniki polskie oraz polskie konie zimnokrwiste.
Zespół badawczy pod kierunkiem Izabeli Wilk w Journal of Equine Veterinary Science pisze, że konie jedząc różne rośliny unikają jednak tych, które im nie smakują, są niestrawne lub trujące. Ponadto konie wraz z udomowieniem zyskały dostęp do roślin, których w stanie dzikim nie mogłyby spróbować.
W artykule, który ukazał się w lutym bieżącego roku możemy przeczytać, że konie dokonują wyboru swojego pożywienia na podstawie trzech kluczowych dla nich informacji. Decydują o tym co zjedzą na podstawie nie tylko smaku, ale również tekstury oraz zapachu, dopiero ten zestaw informacji pozwala zdobyć pełną wiedzę na temat pokarmu.
W doświadczeniu wykorzystano pięć smaków pasz granulowanych, bazujących na owsie oraz dodatkach w postaci suszonych owoców lub warzyw, które powszechnie uznaje się za końskie przysmaki. Granulat zawierał 50% owsa, a drugą połowę stanowiły suszone dodatki tj. kwaśne jabłka, słodkie jabłka, marchewki, melasa z buraków cukrowych oraz jęczmień z 2% soli.