Badaczka sprawdziła, jak dużo czasu konie spędzają na jedzeniu, gdy oferowane są różne ilości rozpuszczalnego błonnika w pokarmie. Jej odkrycia mogą pomóc twojemu koniowi uniknąć problemów zdrowotnych i behawioralnych, takich jak wrzody żołądka i łykanie.
Co robić gdy koń je zbyt szybko?
Obecne praktyki opieki nad końmi doprowadziły wielu z nas do karmi swojego konia dwoma dużymi porcjami różnej paszy dziennie, oprócz siana i pastwisk, w celu zaspokojenia ich potrzeb żywieniowych. Ta praktyka może jednak prowadzić do problemów, takich jak kwasica jelit, wrzody żołądka i niepożądane zachowania, takie jak łykanie, kiedy konie szybko kończą karmienie i muszą czekać godziny do następnego posiłku.
Więc jak możemy zwiększyć czas, jaki konie spędzają na jedzeniu? Katy Brinkley-Bissinger, absolwentka University of Florida w Gainesville i jej koledzy badali wpływ rozpuszczalnego błonnika (błonnika rozpuszczającego się w wodzie) na zachowanie w trakcie jedzenia. Zaprezentowała swoje wyniki na sympozjum Equine Science Society 2019.
Brinkley-Bissinger wysnuła hipotezę, że karmienie koni wysoko rozpuszczalnym błonnikiem spowoduje, że będą żuć więcej i szybciej poczują się „pełne”. W swoim badaniu karmiła cztery dorosłe wałachy Quarter Horse czterema różnymi dietami w ciągu czterech okresów leczenia:
- 100% siana z łąk trawiastych o długiej łodydze
- 60% siana z łąk trawiastych o długich łodygach i 40% owsa, rozdzielonego na dwa posiłki
- 60% siana z łąk trawiastych o długich łodygach i 40% rozdrobnionej pulpy buraczanej, rozpuszczalne źródło błonnika, rozdzielonego na dwa posiłki
- 60% siana z łąk trawiastych o długich łodygach i 40% łusek migdałów, kolejne źródło rozpuszczalnego błonnika, rozdzielonego na dwa posiłki
Podczas każdego dwutygodniowego okresu leczenia Brinkley-Bissinger oceniała:
- zachowanie koni podczas jedzenia
- ilość pokarmu, które żuły i połykały
- wielkość cząstek paszy
- rozmiar cząstek kału
Odkryła, że:
- konie najmniej przeżuwały owies, a najwięcej łuski migdałów
- konie najszybciej zjadały owies i miąższ buraczany, a łuski migdałowe najwolniej, na co może mieć wpływ smak łusek migdałowych
- siano miało największy średni rozmiar cząstek, a następnie łuski migdałów, pulpy buraczanej i owsa
- konie miały największą średnią wielkość cząstek kału w diecie siennej i najmniejszą w diecie owsianej, ale Brinkley-Bissinger zauważyła, że nie było to statystycznie istotne
Doszła do wniosku, że konie jedzące bogate w błonnik posiłki składające się z rozdrobnionej pulpy buraczanej lub łusek migdałów żuły więcej i jadły wolniej niż konie jedzące owies. Spożywały również swoje codzienne racje siana wolniej, być może z powodu poczucia sytości. Dodała, że właściciele mogą potencjalnie wydłużyć czas spędzany przez konie na jedzeniu,podając im pokarmy bogate w błonnik.
Źródło: https://thehorse.com/178114/horse-eating-too-fast-high-fiber-feeds-might-slow-him-down/