Wydarzenie łączące dolnośląskich winiarzy i piwowarów zrzeszonych na Dolnośląskim Szlaku Piwa i Wina z przyjaciółmi ze świata gastronomii oraz rzemieślnikami oferującymi wysokiej jakości produkty regionalne. Każdy z wystawców zaprezentuje najlepsze produkty, winiarze podzielą się swoją historią, w trakcie organizowanych warsztatów będziecie mieli okazję poznać bliżej wino z różnych stron, czasami w dość kontrowersyjnych połączeniach. Ideą wydarzenia jest rozsmakowanie wrocławian i nie tylko, w regionalnych produktach oraz odczarowanie wina, jako napoju dla elit.
Festiwal „Winiarze i przyjaciele”
W trakcie festiwalu, poza formą sprzedażową, będziecie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez osoby od lat związane z winem, przyłączyć się do wspólnego gotowania z Walentym Kanią, który postara się pokazać niekonwencjonalne, a czasem kontrowersyjne podejście do kuchni. Piotr Andruszko zainspiruje Was do nowego spojrzenia na potrawy z grilla.
Poza warsztatami i pokazami kulinarnymi przygotowaliśmy dla Was wieczór z koncertem swingowym a także pokazy konne w których udział wezmą Gari Zoher, Bogusław Linda, Blanka Santora, Paweł Jachymek
14.08.2019 SOBOTA (11:00-23:00)
11:30 Otwarcie Festiwalu
12:00-12:45 Wina, sery i inne produkty regionalne Dolnego Śląska. Warsztaty połączeń kulinarnych Sławomir Sochaj
13:00-13:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Mariusz Kapczyński
13:30-14:15 Eksplorujemy dolnośląskie winnice- Solaris, Sławomir Sochaj
14:00-14:45 Sprawdź jak starzeją się dolnośląskie wina. Degustacja starszych roczników win. Mariusz Kapczyński
15:15-17:15 Szalona Kuchnia Walentego Kani z udziałem Marcina Janiszewskiego oraz Mariusza Kapczyńskiego
16:45-17:30 Eksplorujemy dolnośląskie winnice – Cabernet Cortis, Sławomir Sochaj
19:00 Koncert swingowy
20:00 Pokazy konne: Paweł Jachymek, Blanka Satora, Bogusław Linda, Rafał Dolata, Bogdan Czarnik
21:00 Pokaz konny: Gari Zoher
21:30-23:00 cd imprezy swingowej
15.08.2019 NIEDZIELA (11:00-18:00)
11:30-12:30 Niedzielne śniadanie. Na dolnośląskie wino zawsze jest dobry czas! Śniadanie przygotują: Marcin Janiszewski oraz Piotr Andruszko
12:00-13:00 Degustacja win białych/ Jak degustować wino. Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi
12:30-13:15 Kiszone warzywa do wina, czy to się może udać? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
13:30-14:30 Degustacja win czerwonych/ Jak degustować wino. Prowadzenie: Monika Bielka-Vescovi
14:00-14:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
15:00-16:30 Wino i Wołowina. Wspólne grillowanie z publicznością
16:45- 17:30 Dolnośląski Szlak Piwa i Wina. Czy wino idzie w parze z piwem? Prowadzenie: Maciej Nowicki
18:00 Zakończenie festiwalu
14-15 września (sobota – niedziela)
14.09 godz. 10:00 – 23:00
15.09 godz. 10:00 – 18:00
Wrocławski Tor Wyścigów Konnych – Partynice
www.torpartynice.pl
fb/WyścigiKonneWrocław
Wstęp wolny