E. Muybridge, Galopująca Sallie Gardner, 1878Płyty CD, USB… zapisywanie danych to dziś codzienność. Naukowcy z Harvardu poszli dalej. Zapisali obraz galopującego konia w DNA bakterii!
Obraz galopującego konia w DNA bakterii!
Możliwości przechowywania danych w DNA bakterii są olbrzymie. Szacuj się, że 1 gram DNA może pozwolić na przechowanie nawet 214 petabajtów danych (jeden petabajt to aż 1.000.000.000.000.000 = 1015 bajtów)! Naukowcy postanowili sprawdzić działanie tego “nośnika”.
Wypróbowali to na gifie stworzonym na podstawie słynnych zdjęć galopującego konia. Fotografie kolejnych faz ruchu były tak precyzyjne, że ich zestawienie uważane jest za jeden z pierwszych ruchów w kierunku powstania filmu. Naukowcy stworzyli gif na podstawie pięciu faz uwiecznionych przez Muybridge’a a następnie, korzystając z metody CRISPR, zapisali je w DNA żywych bakterii Escherichia coli (pałeczka okrężnicy).
Na czym polega metoda CRISPR? To system odpornościowy bakterii. Pozwala on na usuwanie z DNA atakującego bakterię wirusa odpowiednich fragmentów. Są one później przechowywane i wykorzystywane przez kolejne pokolenia bakterii jako metoda obrony przed kolejnymi atakami.
Przeniesione przez pokolenia
Naukowcy sprawili więc, że bakterie zapisały w swoim DNA fragmenty, których autorem jest człowiek. W ten sposób informacja stała się elementem żywych bakterii i udało się ją odczytać w DNA kolejnych pokoleń! Naukowcy zapisali pięć zdjęć, które następnie udało się odzyskać z ok. 90% dokładnością. Zdjęcia zapisano w uproszczonej formie i odzyskano we właściwej kolejności. Sami zobaczcie, jak wyglądały przed i po (po lewej gif zapisany w DNA bakterii, po prawej – odzyskany z DNA kolejnych pokoleń).
Wygląda na to, że koński galop po raz kolejny będzie przecierał szlaki dla nowych odkryć! Zespół zamierza dalej badać możliwości zapisu danych w różnych rodzajach komórek.
ADM, Źródło: CRISPR–Cas encoding of a digital movie into the genomes of a population of living bacteria, Seth L. Shipman, Jeff Nivala, Jeffrey D. Macklis & George M. Church