Żywienie a jakość sierści
Badanie włosa jest przede wszystkim bardzo dobrą metodą na sprawdzenie jakości żywienia. Badanie biochemiczne krwi tylko w niewielkim zakresie może świadczyć o odżywieniu organizmu – parametry ulegają zmianie z godziny na godzinę, stąd konieczność ich powtarzania. Analiza włosa dostarcza o wiele dokładniejszych informacji, ponieważ pierwiastki śladowe pochodzenia organicznego wchłaniane są przez organizm, a następnie odkładane w okrywie włosowej. W jej określonym składzie pierwiastkowym, zależnym od aktualnie stosowanej diety, znajdują zatem odzwierciedlenie nieprawidłowe żywienie konia, toczące się zmiany patologiczne oraz niekorzystny wpływ środowiska. Zewnętrzna otoczka włosa zapobiega zarówno utracie składników wewnętrznych, jak i przedostawaniu się do środka zanieczyszczeń zewnętrznych. Zapewnia tym samym stałość składu chemicznego włosa.
Pierwiastki pochodzenia nieorganicznego, które wchodzą w skład suplementów diety, utrzymują określone stężenie we krwi, natomiast nie są wchłaniane przez wytwory rogowe skóry (kopyta i włosy). Badanie biochemiczno-trichoskopowe włosa (w połączeniu z badaniem biochemicznym krwi) pozwala ustalić przyczynę wielu objawów chorobowych wynikających z nieprawidłowego żywienia oraz stanowi pomoc przy leczeniu schorzeń metabolicznych czy też zaburzeń wynikających z upośledzenia wchłaniania. Stopień wykorzystania składników pokarmowych zależy również od uwarunkowań osobniczych, rodzaju wykonywanej pracy, poziomu intensywności treningów oraz wieku konia. Z tego powodu kontrolowanie poziomu poszczególnych zawartości mikroelementów w organizmie zasadne jest szczególnie u koni młodych (rosnących) oraz użytkowanych sportowo. Okresowa kontrola stanu odżywienia pozwala na osiągnięcie lepszych wyników sportowych.