Tłuszcz w zimowej diecie konia
Jeśli wykluczysz inne przyczyny utraty masy ciała i wraz ze specjalistą od żywienia bądź lekarzem weterynarii dojdziecie do wniosku, że konieczny jest dodatkowy tłuszcz w zimowej diecie konia, czas wybrać odpowiednie źródło tego składnika. Generalnie powinniśmy dostarczać koniowi kwasów omega-3 i omega-6, ponieważ układ pokarmowy konia nie jest w stanie wytworzyć ich w procesie trawienia. Dla konia naturalna jest przewaga zawartości kwasu omega-3 nad kwasem omega-6, ponieważ taki właśnie skład ma większość gatunków traw. Dodatkowo nadmiar kwasów omega-6 może być niekorzystny dla końskiego zdrowia, powodując stany zapalne i obniżając odporność.
Najpopularniejszym sposobem na uzupełnienie końskiej diety o tłuszcze jest dodanie do już podawanej paszy oleju. Często używany w żywieniu koni olej kukurydziany zawiera jedynie kwas omega-6, dlatego zdecydowanie lepiej zastąpić go na przykład olejem rzepakowym lub sojowym. Spośród olejów roślinnych najlepiej sprawdzi się olej lniany, w którego składzie znajdziemy zarówno kwasy omega-3 jak i omega-6, z przewagą tych pierwszych.