Przebieg zakażenia
Bakteria wnika do komórek nabłonka krypt na języku lub w migdałkach. W ciągu kilku godzin zakażenie rozprzestrzenia się na węzły chłonne żuchwowe i zagardłowe. Przy współudziale enzymów bakteryjnych dochodzi do uszkodzenia okolicznych tkanek i w konsekwencji do powstania ropni.
Koń zaczyna zarażać 1-2 dni po wzroście temperatury (4-14 dni po zakażeniu), a przestaje zazwyczaj ok. 3-7 tygodni po zakończeniu ostrej fazy choroby. Część koni zostaje jednak nosicielami przez całe życie!
Jeśli taki koń trafi do nowego stada, zwykle jest przyczyną wybuchu choroby u pozostałych zwierząt. Jeśli ma to miejsce w stadzie wolnym dotychczas od choroby, to zwykle chorują wszystkie konie!
Konie uzyskują odporność, czyli wykształcają maksymalnie dużo przeciwciał, ok. 5 tygodni po zakażeniu. Odporność utrzymuje się co najmniej 6 miesięcy. Źrebię od klaczy , która przechorowała zołzy ma odporność bierną do momentu odsadzenia od klaczy.
Zachorowalność oczywiście zależy od zjadliwości zarazka, stanu odporności organizmu zwierzęcia.