3. Ciepła kolacja – jesienno-zimowe skarmianie meszem to stara, ale wciąż aktualna tradycja. Nasi przodkowie chcieli w ten sposób pomóc koniom w nawodnieniu organizmu w chłodne dni lub po ciężkiej pracy. Mesz to pasza uzupełniająca, która składa się przede wszystkim z siemienia lnianego i otrąb pszennych. Mogą być one uzupełniane o owies, jęczmień, płatki kukurydziane, nasiona słonecznika, czosnek, zioła, marchew czy nawet miód. Warto też wziąć pod uwagę dodawanie do meszu nasion lnu, które są doskonałym źródłem błonnika i dzięki temu regulują pracę przewodu pokarmowego. Zaleca się podawanie koniom meszu nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu.
4. Kontroluj wagę – nagła utrata na wadze to zawsze niepokojący sygnał u koni. W trakcie chłodnych miesięcy grozi ona przede wszystkim starszym rumakom, których organizmy nie radzą już sobie za dobrze z cięższymi warunkami. Nagłej utraty na wadze w żadnym wypadku nie można bagatelizować i trzeba szybko konsultować się z lekarzem weterynarii. Ponieważ jednak zimowe futro potrafi zmylić właścicieli koni i zatuszować braki w tuszy, jesienią warto zmierzyć swojego podopiecznego (najlepiej zmierzyć obwód brzucha i w najszerszym miejscu szyi). Wynik trzeba zapisać, a potem co 2-3 tygodnie sprawdzać, czy przypadkiem nie zmieniają się. W ten sposób będziemy mieć wagę konia pod kontrolą.
5. A może zioła? – Jesienią i zimą koński organizm narażony jest na wiele niesprzyjających czynników, dlatego czasem przyjść mu z pomocą. W tym wypadku dobrze mogą się sprawdzić naturalne rozwiązania, czyli zioła. Tymianek i podbiał pospolity, szałwia lekarska, anyż, babka lancetowata, lukrecja czy prawoślaz wykazują działanie wykrztuśne i łagodzą kaszel. Z tego powodu znajdują zastosowanie w przypadku przeziębień. Z kolei czosnek, jeżówka, żeń-szeń i aloes doskonale wspomagają odporność organizmu. Opcji związanych z ziołami jest wiele, należy jednak pamiętać, że przed wprowadzeniem jakiegokolwiek nowego składnika do diety konia należy skonsultować to z lekarzem weterynarii.
Tekst: Magdalena Pertkiewicz