
Cechy dobrej stajni to nie tylko odpowiednia infrastruktura i porządek, fot. Pixabay
Wybór odpowiedniej stajni dla naszego konia to priorytet każdego właściciela. Warto jednak wiedzieć, co oznacza, że dane miejsce będzie dobre dla naszego podopiecznego. Wiadomo, że na początku wszystko wygląda fantastycznie i wydaje się wspaniałe. Dopiero po czasie wychodzi na jaw wiele mankamentów. Na szczęście jest jednak 5 wyznaczników, które mogą podpowiedzieć nam, że trafiliśmy do dobrego miejsca. Oto cechy dobrej stajni.
Cechy dobrej stajni
1. Wygląd koni – nie oszukujmy się. To, jak wyglądają konie mówi wiele o tym, jak są karmione i jak wygląda poziom opieki na miejscu. Oczywiście może się zdarzyć, że na padoku trafi się zwierzę stare lub chore, które nie będzie zachwycać swoim wyglądem. Jednak powinien być to wyjątek – nie reguła. Jeżeli wszystkie wierzchowce są osowiałe i mają żebra na wierzchu ,to nie oszukujmy się, że nasz będzie nagle wyglądał inaczej. Zaniepokoić nas powinno także to, jeśli konie boją się ludzi lub unikają kontaktu. Przestraszone i nadmierne wycofane zwierzęta nie świadczą najlepiej o poziomie obsługi.

fot. Pixabay
2. Podejście do koni – jeżeli chcemy móc ocenić opiekę nad końmi, warto przyjechać w momencie, w którym są one sprowadzane z padoków lub karmione. Dzięki temu będziemy mogli ocenić podejście personelu stajennego do wierzchowców. Między innymi to, jak podchodzi do zwierząt na padoku i jak się do nich odnosi podczas prowadzenia do stajni. Wszelkie krzyki, agresja i przekleństwa nie są najlepszą wizytówką miejsca. Warto też podpatrzeć to, jak konie są karmione i jak stajenni traktują je w boksie.

fot. Pixabay
3. Jakość jedzenia – podczas oprowadzania nas po stajni warto poprosić o pokazanie siana, słomy i owsa. Dzięki temu będziemy mogli ocenić jakość jedzenia i to, jak jest ono przechowywane. Powinniśmy zwrócić uwagę na zapach i wygląd snopków lub balotów. Pleśń, czarne fragmenty i zapach zgnilizny to sygnał ostrzegawczy. Warto także ocenić ilość jedzenia przechowywanego w stajni. Dobrze jest, jeżeli wierzchowce mogą liczyć na solidne zapasy, by nie być zdanymi na łaskę i niełaskę dostawców.