Jazda konna, wymaga od jeźdźca zwiększonej intensywności pracy, a w konsekwencji zwiększenia również wydatków energetycznych. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu, zatem, musi być odpowiednio pokryte w posiłkach. Jak powinna wyglądać dieta jeźdźca, i czy dotyczy ona także amatorów, tego dowiecie się z naszego tekstu.
Dieta jeźdźca
W pierwszej kolejności odpowiedzmy sobie na pytanie, czy odpowiednia dieta jest wskazana także u osób, jeżdżących systematycznie, ale nie uprawiających jeździectwa wyczynowo? Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca. W przypadku osób, które regularnie uprawiają dany sport następuje znaczny wzrost zapotrzebowania na energię oraz niektóre składniki odżywcze, co związane jest z przyspieszeniem tempa przemiany materii, zwiększoną utratą wody a wraz z nią elektrolitów i składników mineralnych. Składni te mogą zostać uzupełnione jedynie poprzez odpowiednio zbilansowane posiłki.
Co zatem jeść przed treningiem?
Posiłek powinien być przede wszystkim lekkostrawny, wysokoenergetyczny, bogaty w witaminy i o małej zawartości tłuszczu. Idealną opcją jest spożycie posiłku, który składa się głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym na 2 -3 godziny przed planowanym treningiem. Co możemy w takim razie zjeść przed jazdą:
- Chude gotowane mięso lub pieczone, dodatkowo świeże warzywa
- Jogurt z ziarnami zbóż lub płatkami zbożowymi
- Risotto z dodatkiem ryby i warzyw
- Owsianka z płatków owsianych z dodatkiem owoców oraz orzechów
- Ryż brązowy, filet z dorsza, gotowane warzywa
- Brązowy ryż ze startym jabłkiem, jogurtem naturalnym i odrobiną cukru
Co powinniśmy zjeść po treningu?
Zadaniem posiłku potreningowego, jest odbudowanie zapasów zużytego, podczas wysiłku fizycznego glikogenu oraz przygotowanie mięśni na następną aktywność fizyczną. Warto w tym posiłku uwzględnić spore ilości białka, które przyspieszą budowę oraz regenerację mięśni. Po intensywnym treningu należy odczekać pół godziny, zanim zabierzemy się do jedzenia. Co wybrać na posiłek potreningowy:
- Chleb razowy z pastą z makreli
- Ryż brązowy z piersią z indyka i fasolą szparagową
- Kanapka z chudą wędliną, owoc
- Koktajl jogurtowo – owocowy
- Świeże owoce
- Gulasz warzywny na bazie roślin strączkowych
Należy jednak zwrócić uwagę, że w przypadku każdej diety, konieczne jest podejście indywidualne, uwzględniające tolerancję pokarmowe osoby, jej schorzenia, czas trwania treningu a także jego intensywność.
Tekst: ks