Olej lniany dla koni może mieć wiele korzyści, szczególnie w porównaniu z innymi powszechnie stosowanymi olejami w żywieniu koni. Tak sugerują polscy naukowcy, dodatkowo zwracając uwagę na to, że właściciele i opiekunowie kładą nacisk na wysoką jakość stosowanego tłuszczu.
Olej lniany dla koni
Naukowcy prowadzący badania dietetyczne na koniach, odkryli, że suplementacja olejem lnianym jest zdrowszą opcją niż olej np. sojowy, rzepakowy lub kukurydziany.
Zespół badawczy Iwony Sembratowicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, zauważył, że olej lniany jest od dawna stosowany w żywieniu zwierząt i ludzi ze względu na korzystne substancje biologicznie czynne. Ma wysoki poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Co wyróżnia olej lniany, to również bardzo korzystny stosunek omega-6 do omega-3.
Mimo oczywistych zalet tego tłuszczu w diecie zarówno zwierzęcej, jak i ludzkiej, warto pilnować ilości, aby nie spożywać wielonasyconych kwasów tłuszczowych, także omega-3, nadmiernie. Są one podatne na utleniania, a to może grozić nasileniem reakcji utleniania w organizmie, co z kolei powoduje brak równowagi antyoksydacyjnej i może być początkiem stresu oksydacyjnego. Jednocześnie naukowcy podkreślili, że istnieje szereg badań potwierdzających wpływ oleju lnianego na stres oksydacyjny.
W pracy opublikowanej w czasopiśmie Animals Iwona Sembratowicz i jej koledzy informują, że włączenie oleju lnianego do diety koni może wzmocnić obronne mechanizmy antyoksydacyjne i pozytywnie wpłynąć na biomarkery krwi.
Przebieg badania oceniającego wpływ oleju lnianego
Opracowali eksperyment dietetyczny z udziałem koni, aby ocenić wpływ zastąpienia oleju sojowego olejem lnianym na parametry hematologiczne i biochemiczne ich krwi, w tym na potencjał redoks (równowaga między utleniaczami i przeciwutleniaczami). Badaniami objęto 40 zdrowych koni, w tym 20 klaczy i 20 ogierów rasy małopolskiej.
Konie biorące udział w badaniu podzielono na dwie równe grupy względem wieku, płci i masy ciała (ok. 530 kg). Konie każdego dnia wykonywały lekką pracę. Wszystkie zwierzęta otrzymywały standardowe porcje pokarmu dwa razy dziennie, składające się z siana łąkowego i gniecionego owsa. Dodatki stanowiły również suplementy mineralne i witaminowe podawane wraz z porannym karmieniem.
Jedynym czynnikiem różnicującym grupy był rodzaj oleju dodanego do podstawowej diety. Grupa kontrolna otrzymywała olej sojowy w dawce 25 mililitrów dziennie na 100 kg masy ciała, podczas gdy konie w grupie doświadczalnej otrzymywały olej lniany w tej samej dawce.
Olej podawany był po porannym karmieniu, doustnie za pomocą strzykawki przez osobę codziennie opiekującą się końmi. Po 60 dniach suplementacji olejem, od każdego konia przed porannym karmieniem pobrano próbkę krwi do analizy.
Wyniki i podsumowanie badań
Zespół badawczy odkrył, że konie karmione olejem lnianym, w porównaniu z grupą otrzymującą olej sojowy, miały lepsze profile lipidowe, lepsze parametry hematologiczne i wzmocnione mechanizmy antyoksydacyjne, zmniejszając w ten sposób nasilenie stresu oksydacyjnego.
Grupa “lniana” wyróżniała się znacznie niższymi poziomami glukozy w osoczu, lipoprotein o niskiej gęstości, niższym stosunkiem całkowitego cholesterolu do lipoprotein o dużej gęstości (HDL) i triacylogliceroli, a także mniejszą aktywnością aminotransferazy alaninowej i fosfatazy alkalicznej.
Dodatek oleju lnianego przyczynił się do wzrostu wskaźników antyoksydacyjnych: kreatyniny, witaminy C, miedzi i cynku, a także aktywności dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy. Olej lniany spowodował również wzrost wskaźników czerwonych krwinek, liczby limfocytów i lizozymów.
Wnioski z badań
Wyniki naukowców sugerują, że zastąpienie oleju sojowego, olejem lnianym w diecie koni, jest korzystne dla ich stanu zdrowia. Badacze podkreślili, że większość parametrów krwi i biochemicznych określanych w badaniu mieściła się w zakresach wartości referencyjnych dla koni. Te informacje wskazują, że konie biorące udział w badaniu cieszyły się dobrą kondycją i stanem zdrowia.
Korzystny wpływ oleju lnianego na metabolizm lipidów jest związany z obecnością kwasu alfa-linolenowego, który należy do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Źródło: Iwona Sembratowicz, Grzegorz Zięba, Ewelina Cholewinska, Anna Czech, Effect of Dietary Flaxseed Oil Supplementation on the Redox Status, Haematological and Biochemical Parameters of Horses’ Blood, Animals 2020, 10(12), 2244; https://doi.org/10.3390/ani10122244