Czym dokładnie jest ośle mleko?
Naukowcy uznali zatem, że ośle mleko jest nutraceutykiem, czyli środkiem spożywczym zawierającym wartości odżywcze oraz cechy środków farmaceutycznych. Może być spożywane przez rosnące dzieci, czy starszych, ale również przez osoby w każdym wieku. Jak mówią badacze mleko jest naturalnym napojem, który zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowląt. U różnych ssaków różni się składem chemicznym i zawartością tłuszczu, która w oślim mleku wynosi ok. 1%, a u ssaków wodnych nawet do 50%. Waha się również zawartość protein od 1% do 24%, także w zależności od gatunku.
Istnieją dwie główne kategorie białek mleka, które są określone przez ich skład chemiczny i właściwości fizyczne: kazeiny i białka serwatkowe. Kazeiny, które stanowią około 80% białek mleka u przeżuwaczy, są odpowiedzialne za transport wapnia i fosforanu oraz za tworzenie skrzepu w żołądku w celu wydajnego trawienia.
Stosunek białek kazeinowych / serwatkowych różni się między gatunkami – w mleku ludzkim stosunek wynosi około 40/60, a w mleku klaczy około 50/50, natomiast w mleku krowim, kozim, owczym i bawolim wynosi około 80/20 . Różnice te odzwierciedlają wymagania żywieniowe i fizjologiczne noworodków tych gatunków.