2. Zdrowa dieta – by nasz organizm dobrze działał, trzeba dostarczyć mu odpowiednie paliwo – chodzi oczywiście o jedzenie. W zimowej diecie nie powinno zabraknąć potrwać bogatych w witaminę C, A i E. Sprawdzą się tutaj cytrusy, truskawki, brokuły, marchewka i szpinak. Warto też pamiętać o tak zwanych dobrych bakteriach, czyli probiotykach. Znajdziemy je w kiszonkach, np. kiszonych ogórkach i kapuście. Warto też zrezygnować z wszelkiego rodzaju używek – przede wszystkim z kawy i alkoholu. Nie zaszkodzi również odstawienie cukru i przetworzonej żywności.
3. Aktywność fizyczna – i nie chodzi tylko o podbiegnięcie do autobusu kursującego do stajni. By nasz układ odpornościowy dobrze funkcjonował, trzeba ruszać się regularnie i dużo. Aktywność fizyczna zwiększa liczbę limfocytów, które są niezbędnym elementem naturalnych sił obronnych organizmu. Jednak z wysiłkiem nie należy też przesadzać. Zbyt intensywne ćwiczenia i przetrenowanie obniżają naszą odporność i czynią nas bardziej podatnymi na choroby.